Inwoners van Hoek van Holland ondervinden regelmatig overlast van zwart stof. Kolenstof van de ertsoverslagbedrijven op de Maasvlakte is daar een belangrijk bestanddeel van. Er komt nu een ambtshalve wijziging van de vergunning van EMO. Die biedt DCMR direct betere mogelijkheden om toezicht te houden op de activiteiten van het bedrijf en hierop te handhaven.

Aanscherpen vergunningen
Al enige tijd zijn de organisaties als de Gebiedscommissie, Deltalinqs, Havenbedrijf, DCMR en de kolenoverslagbedrijven zelf bezig met maatregelen tegen de stofoverlast. Ook de gemeente Rotterdam is hier actief bij betrokken. Wethouder Bonte maakt zich er hard voor dat er een eind komt aan de overlast. Het aanscherpen van de vergunningen van de bedrijven is hier onderdeel van. Met het bedrijf EMO is overeengekomen dat zij een zogeheten revisievergunning aanvragen. Hiermee wordt de gehele vergunning aangepast zodat de laatste stand der techniek wordt opgenomen in die vergunning en alle activiteiten van het bedrijf bij de vergunning passen. Dit proces neemt veel tijd in beslag. Om nu toch snel meer mogelijkheden voor toezicht en handhaving te hebben, voert de DCMR een zogeheten ambtshalve wijziging door.

Wat verandert er na de ambtshalve wijziging van de vergunning voor EMO?
Op basis van de oude vergunning van EMO is het niet altijd mogelijk bij sommige overtredingen verbetering af te dwingen of boetes op te leggen. In de ambtshalve gewijzigde vergunning zijn nieuwe voorschriften opgenomen. Dit maakt direct optreden tegen zichtbare stofvorming mogelijk. Na de ambtshalve wijziging is het gebruik van korstvormers bij kolen en andere stuifgevoelige goederen verplicht en moet EMO regelmatig de stofbestrijdende maatregelen op hun effectiviteit controleren. Deze werkwijze sluit aan bij de huidige praktijk. Het bedrijf is sinds vorig jaar overigens zelf al actief bezig met deze maatregelen.

Ontwerpbeschikking inzien
De ontwerpbeschikking voor de vergunning ligt tot 6 april ter inzage. Het is mogelijk in die periode een zogeheten zienswijze in te dienen. Meer daarover via deze link.

 

BRON : DCMR

GEVSTOF LOGO NEW

OVER   

Over Gevaarlijkestoffen.NET

Telefoon : +31 (0)850 470486

Mobiel : +31 (0)6 46855372
KvK Rotterdam : 24491885

  • Home
  • NIEUWS
  • Meer mogelijkheden voor toezicht DCMR na aanpassingen vergunning EMO