Bij het bedrijf Ashland te Zwijndrecht is afgelopen woensdag 3 maart Ethyleenoxide ontsnapt. Door snel ingrijpen van de bedrijfsbrandweer en de inschakeling van de sprinklerinstallatie werd de lekkende stof direct neergeslagen en het lek gedicht. Vanwege het feit dat er nog uitstroom uit de leiding kwam heeft de brandweer een waterscherm geplaatst. Metingen die door de brandweer zijn uitgevoerd hebben geen verontrustende waarden laten zien. Het is overigens niet de eerste keer dat er Ethyleenoxide bij het bedrijf ontsnapt. Ook in 2019 onsnapte deze stof uit een lek en ook bij het incident dat destijds plaatsvond is er nimmer gevaar geweest voor de omgeving.

Ashland
Ashland is een chemieconcern, het produceert chemicaliën, plastics, motorolieproducten, en het levert andere specialistische producten. Het bedrijf heeft zijn oorsprong als aardolieverwerker en is gevestigd in meer dan 100 landen wereldwijd, het hoofdkantoor is gevestigd in Covington (Kentucky), Verenigde Staten. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Barendrecht, tevens is er nog een fabriek in Zwijndrecht, Doel (methylcellulose), Alizay (Frankrijk) (Carboxymethylcellulose), Beringen (in 2014 overgenomen door Solenis) en een fabriek van Valvoline in Dordrecht.

Ethyleenoxide
Ethyleenoxide is bij temperaturen boven 10,7 °C een ontvlambaar, kleurloos gas dat naar ether op giftig niveau ruikt. Het komt voor bij de productie van oplosmiddelen, antivries, textiel, schoonmaakmiddelen, bindmiddelen, polyurethaanschuim en farmaceutische producten. Het belangrijkste gebruik van ethyleenoxide is als een chemisch tussenproduct bij de productie van ethyleenglycol. Kleinere hoeveelheden zijn te vinden in ontsmettingsmiddelen, sterilisatiemiddelen voor specerijen en cosmetica, evenals tijdens sterilisatie van chirurgische apparatuur in ziekenhuizen.

Blootstelling
In de EU worden naar schatting 46.900 werknemers potentieel blootgesteld aan ethyleenoxide. Blootstelling aan ethyleenoxide vindt vooral plaats door inademen en inslikken. Ethyleenoxide is door het IARC geclassificeerd als Groep 1 carcinogeen, wat betekent dat het wordt gezien als een duidelijke oorzaak van kanker (leukemie, lymphklier- en borstkanker) bij mensen. Ethyleenoxide wordt ook gerelateerd aan spontane abortus, genetische schade, zenuwbeschadigingen, verlammingsverschijnselen, spierzwakte en concentratie- en geheugen problemen. In vloeibare vorm kan het bij langdurig of beperkt contact ernstige huidirritatie veroorzaken.

Gezondheidseffecten
Acute effecten en de eerste symptomen van blootstelling aan ethyleenoxide kunnen bestaan uit oogpijn, keelpijn, belemmerde ademhaling, wazig zicht, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, kramp, blaren, braken, hoesten, verhoogd risico op miskramen bij vrouwelijke werknemers, aantasting van testiculaire functie en spermaconcentratie. Langdurige blootstelling kan leiden tot leukemie, lymphklier- en borstkanker. De latentietijd tussen blootstelling en ethyleenoxide gerelateerde kanker varieert van 9 tot 20 jaar.

GEVSTOF LOGO NEW

OVER   

Over Gevaarlijkestoffen.NET

Telefoon : +31 (0)850 470486

Mobiel : +31 (0)6 46855372
KvK Rotterdam : 24491885

  • Home
  • NIEUWS
  • Ethyleenoxide ontsnapt bij Ashland Zwijndrecht