Tunnel categorieën
In kolom 15 van de stoffenlijst, tabel A hoofdstuk 3.2 van het ADR, is per UN-nummer de tunnelcategorie terug te vinden waar de betreffende stof NIET door vervoerd mag worden.

Soms kunnen hier meerdere codes zijn aangegeven. In dit geval is de eerste code van toepassing op het vervoer in tanks (bij categorie D geldt hier ook het losgestorte vervoer), de tweede code voor het overige vervoer. In hoofdstuk 8.6 van het ADR worden de verschillende codes voor beperkingen in de tunnels uitgelegd.

In hoofdstuk 1.9 van het ADR staat per tunnelcategorie aangegeven welke stoffen NIET door deze tunnels vervoerd mogen worden. Deze tunnelcategorie is trapsgewijs opgebouwd en wordt verder uitgebreid. Zo mag een stof die niet door een categorie B tunnel vervoerd mag worden ook niet door een categorie C, D en E tunnel worden vervoerd.

Let op! Om te bepalen welke stof niet door een categorie C of D tunnel mag worden vervoerd, moeten ook de stoffen die bij de minder strengere tunnels staan vermeld worden meegenomen.

Hoewel er in totaal 5 tunnel categorieën zijn, komt categorie B niet voor in Nederland.

Het tunnelregime is van toepassing binnen alle landen die bij het ADR zijn aangesloten. Zie de website van de UNECE voor een actueel overzicht.

GEVSTOF LOGO NEW

OVER   

Over Gevaarlijkestoffen.NET

Telefoon : +31 (0)850 470486

Mobiel : +31 (0)6 46855372
KvK Rotterdam : 24491885

BLIJF OP DE HOOGTE  
En schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Home
  • NASLAG
  • Tunnel categorieën