Klasse 8 - Bijtende stoffen.

KLASSE 8

 

 

 

 

Bijtende stoffen zijn stoffen die door hun chemische werking onomkeerbare schade aan de huid en/of de ademhalingsorganen veroorzaken of die in geval van lekkage andere goederen of het vervoermiddel aanzienlijk beschadigen of zelfs vernietigen. Onder deze klasse vallen ook stoffen die pas in aanwezigheid van water een bijtende vloeistof vormen of die in aanwezigheid van de natuurlijke luchtvochtigheid bijtende dampen of nevels ontwikkelen.

Ook bij klasse 8 goederen onderscheiden we verpakkinggroepen

Verpakkingsgroep I
Zeer bijtende stoffen die die onomkeerbare schade aan het onbeschadigde huidweefsel over de volledige dikte veroorzaken binnen een observatieperiode van 60 minuten, die begint onmiddellijk na een inwerkingstijd van drie minuten of minder

Verpakkingsgroep II
Bijtende stoffen die onomkeerbare schade aan het onbeschadigde huidweefsel over de volledige dikte veroorzaken binnen een observatieperiode van 14 dagen, die begint na een inwerkingstijd van meer dan 3 minuten, maar ten hoogste 60 minuten

Verpakkingsgroep III
Zwak bijtende stoffen

Klasse 8 verpakkingsgroepen

 

 

 

 

Om te weten in hoeverre een stof bijtend is kijken we naar de pH waarde van een stof.  Dit kan worden uitgetekend op een schaal die loop van 0 tot 14 waarbij 0 een zeer bijtend zuur is, 7 (water) pH neutraal is en 14 zeer basisch.

Bijtende stoffen worden dus onderscheiden door zuren en basen waarbij de zuren worden ingedeeld van 0-7 en basen van 7-14. Daarbij is het erg belangrijk te weten dat zuren en basen erg heftig op elkaar kunnen reageren. Hoe sterk de reactie is hangt af in hoeverre beide stoffen van elkaar verwijderd zijn op de schaal van 0-14.  Zoals onderstaand plaatje laat zien is het dus niet verstandig om huishoudelijke producten als azijn en ammoniak met elkaar te mixen.  Daarbij moet wel worden aangetekend dat ammoniak normaal gesproken wel sterk verdund is als je het in de winkel in een fles koopt.

ZUREN BASEN

 

Klasse 9

OVER

Over Gevaarlijkestoffen.NET
Contact

Telefoon : +31 (0)850 470486
Mobiel : +31 (0)6 46855372

 

BLIJF OP DE HOOGTE
En schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© 2019 Gevaarlijkestoffen.NET